2013. december 22., vasárnap

Fejlesztő eszközök: Hinta



Az anyaméhben úszkáló magzat születése után elveszti ezt a gyöngéd védelmet, egyedül kell megküzdenie rengeteg ingerrel, melyek néha túlságosan megterhelőek számára. A természet egy sor primitív reflexszel (akaratlan működések) ruházza fel a kis jövevényt, amelyek szükségesek a túlélés szempontjából.
Azonban a fejlődés előrehaladtával más reflexekre van szükség, így ezek folyamatosan felváltják a primitív reflexeket.
Ha azonban ebben az egyensúlyban zavar támad, akkor ezek a primitív reflexek nem épülnek le, ezek megléte viszont akadályozza a következő reflexek kialakulását, ezáltal akadályozva a fejlődést.
Az első lépés, az egyensúlyozó rendszer kialakulása. A magzat legelső érzékszerve az egyensúlyozórendszer, ez létfontosságú a tartás, a mozgás, térérzékelés, időérzékelés szempontjából.
Az összes inger ami ér bennünket az egyensúlyi rendszeren keresztül jut el a magasabb agyi területek felé.
Az egyensúlyozórendszer fejlődése már az anyaméhben kezdődik, hiszen a magzatvízben úszkálva, lebegve a baba az anya minden mozdulatát érzékeli.
Az egyensúlyozórendszer teljes kifejlődése csak 7-8 éves korban fejeződik be, éppen ezért elengedhetetlen az egyensúlyérzék fejlesztése minden gyermekjátékban is például : körjáték, bukfenc, féllábon való ugrálás, hinta, körhinta.
A hinta fejleszt, szórakoztat és el is ringat, ezért nagyon hatékony fejlesztő eszköz. A hinta a megállás-újralendülés mozzanatát kiválóan stimulálja.
A gravitáció törvénye következtében fellendülés után mindig lefékez, majd újra indul, ezt a mozgássort a hintán ülve megérzi a gyerek és lassan alkalmazni is képes.
Minél több mozgásmegállító funkció alakul ki annál koordináltabb maga a mozgás is, az agy pedig annál fejlettebb tevékenységre képes.
A test teljes koordinációs összehangolódása a biztos egyensúlyozás képességét eredményezi. Ennek következtében alakulnak ki a precízebb izommozgások, azaz a finommotorika.
Ez pedig az írástanulás egyik elengedhetetlen feltétele. Tehát a finommotoros képességet az egyensúlyozó folyamatok előzik meg.

A hinta jótékony hatásai :
- fejleszti az egyensúlyérzéket
- erősíti az izmokat
-segít a testrészek irányításának megtanulásában
-fejleszti a térben való tájékozódást
-fejleszti a mozgáskoordinációt
-segít a mozgások indításának és megállításának megtanulásához
-levezeti a kicsik felesleges energiáját"

 
 
 
Milyen hintát válassz?
 
 
 
A hinta pozitívan hat a gyerekre, így nincs más feladat csak, hogy hintát vegyünk a gyermeknek minél hamarabb. 
De mikor, melyiket és meddig?

Babahinta javaslatok:

 (csak általánosak és mindig vannak egyedi eltérések, ezért pontos fejlesztés érdekében kérje ki gyermekgyógytornász véleményét)

- Azoknak a babáknak, akiknek teljesen rendbe van a mozgásfejlődése, azok válasszák ki árban, korosztályhoz illően, felszerelési lehetőség és egyéni ízlésüknek megfelelően, a vásárolni való hintát.

- Azoknak a babáknak, akik keveset alusznak, feszítenek, hipertonusosak /spasztikusnak mondanak, hátra „hidaznak” stb. ajánlanám a puha anyagból készült bölcső hintát, amibe gombóc formában, szunyókálhatnak vagy szenzoros feladatokat végezhetnek.  Ez a helyzet lazítja a babát és megakadályozza a feszítések nagy részét. Ilyen hinta pl:  Adamo hinta amelyik 0 hónapos kortól ajánlott 15 kg-ig.




-    Azoknak a babáknak, akik sokat alusznak, nehezen emelik a fejüket, puha/ hypotonnak mondanak, „lusta” babáknak stb. ajánlanám a hasalós, fejemelést segítő hintát, amibe könnyebben és hosszabb ideig tudják  emelik a fejüket.  Ez a tartás erősíti a váll, hátizmokat és előkészíti a babát a kúszásra. Ilyen hinta a német gyermek neurológusok által kifejlesztett Wingbo hinta, ami 6 hetes kortól ajánlott a kúszásig.




- Azoknak a babáknak, akik már fél évesek és szenzoros feladatott akarunk végezni velük, ajánlott az ugráló hinta úgy feltéve az ajtófélfára, hogy ne érjen le a baba lába. Azoknak a babáknak, akiknek negatív a talptámaszuk, használhatjuk úgy is, hogy a talpuk leér.
Ilyen hinta a német gyártású STM Storchenmühle hinta, ami 6 hónapos kortól ajánlott 15 kg-ig.





A koraszülötteknek különösen ajánlott a sok hintázás, természetesen korosztálynak és mozgás fejletségnek megfelelően kiválasztva.
A hintákon különböző beállítási lehetőségek vannak a féloldalas babák ( C tartás) számára, amit csak egyénileg lehet beállítani. Vannak hinták, amit bérelni érdemes és vannak hinták, megvenni, akár két fajtát is a széleskörű fejlesztés érdekében.

A hintázás fejlesztő hatása minden típusú hintánál létrejön.
A hinta, csak egy kiegészítő eszköze a gyógytornának, szenzoros terápiának vagy akár a kognitív fejlesztéseknek. Terápiás céllal való használat előtt kérdezzen meg egy szakembert. Csupán hintázás (játék, móka, kacagás) céllal használja egészséggel a gyermekének megtetsző és korosztályban hozzá illő hinta típust.



Innen vásárolhatsz:

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhatsz!